Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Carl von Ossietzky
Spiondømt fikk fredspris

Redaktør Carl von Ossietzky fra Tyskland publiserte i 1929 en artikkelserie som avslørte at den tyske stat i all hemmelighet gjenoppbygde det tyske luftvåpenet. For dette ble han fengslet og dømt.

Ossietzky mente at fred i Europa var viktigere enn hensynet til tyske militære hemmeligheter. Redaktøren ble anklaget for landsforræderi, og ble i 1932 dømt til 18 måneders fengsel. Han slapp ut etter syv måneder. Året etter overtok Hitler makten, og Ossietzky ble satt i konsentrasjonsleir. Mange arbeidet for å få satt ham fri.

I 1936 fikk Ossietzky Nobels fredspris. Samme året foregikk det en internasjonal kampanje for at han skulle vinne prisen. 

Ossietzky fikk ikke lov av myndighetene til å reise til Norge for å motta prisen. Hitler forbød etter dette alle tyskere å motta en Nobelpris, uansett kategori. Tildelingen av fredsprisen til Carl von Ossietzky var kontroversiell og trolig Nobelkomiteens dristigste beslutning. For første gang gikk prisen til en opposisjonell som kjempet for grunnleggende borgerrettigheter mot et sittende regime. To av Nobelkomiteens medlemmer trakk seg fra komiteen før tildelingen.

Ossietzky døde i 1938 etter den behandlingen han fikk av nazistene.

 

 

Foto: Det Norske Nobelinstitutt
Foto: Det Norske Nobelinstitutt