Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Anna Politkovskaja
Skutt og drept i Moskva

Journalisten Anna Politkovskaja ble skutt og drept i sin egen oppgang i Moskva 7. oktober 2006. Hun var da en av president Vladimir Putins hardeste kritikere.

Anna Politkovskaja var mest kjent for sine kritiske reportasjer om krigføringen i Tsjetsjenia og overgrepene mot befolkningen der. Tsjetsjenia er et territorium under Russisk militær kontroll, og Politkovskaja arbeidet med å avsløre menneskerettighetsbrudd i landet. I sin siste bok ”Putins Russland” gikk hun hardt ut mot presidenten, hæren, domstolene og politiet.

Politkovskaja satt i fengsel og skal ha blitt overvåket døgnet rundt av FSB, den russiske sikkerhetstjenesten. Hun sa seg villig til å være mekler da tsjetsjenske opprørere tok flere hundre gisler i Dubrovka-teateret i Moskva i 2002. Aksjonen endte i en tragedie, da russiske styrker sprøytet giftig gass inn i salen. Alle gisseltakerne og 126 av gislene døde. I ettertid har hun kunnet avsløre at terroristene hadde tilknytning til den russiske sikkerhetstjenesten.

Enkelte journalister har trukket frem at flere av hennes avsløringer var årsaken til at hun ble drept. Hun ville også reise til gisseldramaet i Beslan i 2004, men ble sannsynligvis forgiftet og nådde ikke frem.

"En journalist som blir vitne til noe, har plikt til å fortelle det."
Anna Politkovskaja

Foto: Novaja Gazeta
Foto: Novaja Gazeta