Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Aung San Suu Kyi
Politisk husarrest for sin kamp for frihet

Aung San Suu Kyi har kjempet en ikke-voldelig kamp for demokrati og menneskerettigheter i Burma siden 1988. Myndighetene i Burma har med alle midler forsøkt å stilne hennes stemme ved å blant annet sette henne i fengsel og gi henne politisk husarrest.

Aung San Suu Kyi er leder for den Nasjonale Ligaen for Demokrati (NLD) og datter av den burmesiske frigjøringshelten general Aung San. Hun står i spissen for motstanden mot militærjuntaen i hjemlandet. I 1988 foregår det en stor ikke-voldelig demonstrasjon i Burma. 3000 av demonstrantene blir drept av myndighetene. For å stilne massene åpntet generalene for et demokratisk valg i 1990. Dette valget vant NLD med over 80 % av stemmene. Juntaen nektet å gi fra seg makten. I stedet satte de i gang en hensynsløs forfølgelse av valgvinnerne.

Fremdeles holdes befolkningen i Burma i et jerngrep, og ennå holdes Aung San Suu Kyi i husarrest i Rangoon. Hun frykter at om hun forlater Burma, vil myndighetene aldri slippe henne inn i landet igjen.

Da Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris for 1991, måtte sønnene motta prisen på hennes vegne. Fredsprisen er til hjelp for demokratiforkjemperen. Den gir henne beskyttelse mot alvorligere overgrep, og den er med på å holde verdens oppmerksomhet mot militærjuntaen. I mai 2007 forlenget myndighetene Aung San Suu Kyis husarrest med et år til.

Foto: David Van Der Veen/ EPA/ Scanpix
Foto: David Van Der Veen/ EPA/ Scanpix