Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
PÅ'N IGJEN
Sverige har nå trykket Muhammad-karikaturer, og protestene strømmer inn. Noen synes det er rart at det blir så mye bråk, men dette er faktisk krenkende for mange.

Kan ikke Sverige forstå at det provoserer? Spesielt når man tenker på hva som skjedde sist. Jeg har hørt at de ble trykket for å vise vår rett til ytringsfrihet, som betyr «å ha rett til å si det man mener». Men den skal brukes klokt. Ingen tjener på dette, det blir bare hat, protester, vold og brente flagg. Så vis respekt.

Johanne14

----------------------------------------------------------------

FARLIG, OFFISIELL TRO

Shabana Rehman skrev 23.05 om den 17-årige jenta Du'a Khalil Aswad, som ble steinet til døde i begynnelsen av april. Dette fordi hun hadde giftet seg med en sunnimuslim og konvertert til islam. Før hun konverterte, tilhørte hun den religiøse minoriteten yazidi. Jeg er overbevist om at det var mennesker som drepte henne, og ingen gud! Religion er i praksis bare en måte å slippe unna seg selv og sine egne gjerninger på. Religion er lik krig, fordi det lar mennesker gå sammen om et så svevende emne som Gud. Religion danner rett og galt ut fra en skapt forestilling. Religion handler ikke om Gud, men om rettferdiggjørelse av seg selv, som det monsteret man er. Religion er ikke privat, religion er offisielt. Derfor kunne en slik ting som steiningen av Du'a Khalil Aswad skje.

Snurre 14

----------------------------------------------------------------


KULTUR, IKKE RELIGION

Kadra kjemper hardt for kvinners rettigheter innenfor islam. Dette er positivt, i og med at islam er for likestilling, men noen ganger sier og gjør hun kanskje ting som virker krenkende på andre mennesker, nemlig muslimene. Kadra er nå aktuell i og med at hun gikk ut i media og sa at Koranen burde tolkes på nytt. Hun mener muslimske kvinner blir holdt utenfor i islam, og fikk kritikk av det muslimske miljøet i Norge for at hun ikke valgte å jobbe innad i dialog men isteden gikk til media med saken. Til slutt endte det opp med at hun ble banket opp av en gjeng somaliere. Ifølge Kadra ropte de vers fra Koranen til henne mens de slo og sparket henne. Jeg som muslim skammer meg over dette. Koranen sier klart og tydelig at muslimer ikke skal bruke trusler og vold unødvendig. Og så står noen og resiterer vers fra Koranen mens de utfører disse handlingene. Det er akkurat som om du stjeler mens du leser opp paragrafen i loven hvor det står det er forbudt. Jeg er veldig fornøyd med at mange av de muslimske lederne i Norge har tatt avstand fra disse handlingene. Kadra mener muslimske kvinner blir behandlet dårlig. Dette er sikkert riktig, men i så fall har det ingenting med islam å gjøre, heller med kulturen. Dette er noe jeg må forklare alle igjen og igjen i og med at jeg er muslim. Og jeg føler jeg må forsvare religionen min for noe den ikke er ansvarlig for.

Sarah 14

----------------------------------------------------------------


GANSKE STILIG

Det er viktig for meg at disse nykonverterte muslimene fra Danmark kjører en mer liberal linje. Hvis de derimot viser et steinaldersk kvinnesyn og homohat, er det absolutt grunn til bekymring. Jeg er ateist, og mener at religion er farlig, men jeg er så realistisk at jeg skjønner at jeg aldri kommer til å få utrydda all religion. Jeg syns faktisk det er ganske stilig av disse ungdommene å konvertere, for det viser vel at de virkelig tror på noe?

Bendik (16)

----------------------------------------------------------------


EN PÅ TYGGA

Ikke nok med at Muhammed-striden blusset opp igjen, det er kommet flere tegninger. De oppfører seg som skoleunger, nekter å høre på læreren som sier at de ikke skal pirke personen foran i nakken. Er de virkelig nødt til å vente til han foran klikker og gir dem en på tygga før de lærer? Det som må til nå er unnskyldninger og tilgivelser, og så må vi lære av det.

Miss Iris (16)