Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Rwanda
Massedrap utløst av radio

”Drep alle tutsier du ser, ikke gi deg før den siste har falt!". "Ta opp machetene og hakk fiendene dine i biter!". Slik lød det over radioen like før massedrapene i Rwanda i 1994.

I 1994 ble det sendt hatefulle meldinger over den statlige radioen Radio Rwanda og den private radiostasjonen Radio Milles Colline. I løpet av åtte måneder ble minst 800 000 tutsier drept. Radiostasjonene gav detaljerte opplysninger om hvor tutsiene befant seg og hvordan de kunne tas.

Hutuene og tutsiene er to folkegrupper som lever i Rwanda. Bakgrunnen for folkemordet var en borgerkrig mellom regjeringshæren og den tutsidominerte geriljahæren RPF. Folkemordet ble utløst da flyet med Rwandas president Habyarimana ble skutt ned, etter at han hadde underskrevet en fredsavtale. De som stod bak folkemordet, ønsket å hindre at tutsiene fikk politisk innflytelse.

Grunnleggerne av de to radiokanalene ble stilt for retten og dømt til svært lange fengselsstraffer. Selv hevdet de tre i retten at de var uskyldige og at dette var et spørsmål om ytringsfrihet.

Direktøren for the Committee to Protect Journalists, en organisasjon som arbeider for pressefrihet, sa etter at dommen var falt: ”Etter min mening var radiosendingene en form for militær kommunikasjon for å koordinere angrepene. Disse meldingene gjorde det mulig å gjennomføre folkemord.”

 

Foto: AFP/ Scanpix
Foto: AFP/ Scanpix