Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
FACEBOOK OG YTRINGSFRIHET
Det har vært stor debatt om hvor grensen går når det gjelder å skrive Facebook. Men hvis vi trekker paralleller, handler det ikke bare om Facebook, det handler også om ytringsfrihet.

 
Ytringsfrihet er en viktig del av samfunnet vårt i dag, på godt og vondt. I noen land, som i Burma, kjemper folk for ytringsfrihet og demokrati. Her i Norge er ytringsfriheten sikret gjennom flere lover, men spørsmålet er: Hvor går grensen?

Debatten om ytringsfrihet er nokså komplisert, men det er viktig at alle forstår og har en mening i saken. Ytringsfriheten i Norge er begrenset, blasfemi (å snakke stygt om noen) og rasistiske uttalelser er ikke lov og kan straffes. Derfor er det viktig at vi velger ord med omhu og tenke på hva vi skal si eller skrive, spesielt på nettet.

Girl 14

-----------------------------------------------------------------

KAN SKOLEN TA VEKK MIN FRIHET?

Jeg hater å skrive stiler når jeg ikke kan velge tema selv. Jeg får ingen inspirasjon eller ideer når jeg må skrive om noe kjedelig! Jeg elsker å skrive om voldtekt, folk som blir misbrukt og slike grusomme ting. Jeg elsker å vri på sannheten for å lage en dramatisk historie. Selv har jeg opplevd dustete, perverse menn og vet akkurat hvordan det er når du stivner av skrekk og blir redd. Jeg har et ganske skeptisk syn på menn, og en måte å si det på for meg er å skrive!

Like før sommeren mistet jeg muligheten til å skrive slik jeg vil. Både rektor og sosiallærer sa at jeg ikke får lov! Er det mulig? Kan skolen ta bort min frihet? Alle sier at jeg skal gi opp og bare skrive det de vil jeg skal «for det er bare et år igjen!». Men det er jo et år uten min ytringsfrihet! Er det rett? Bare fordi jeg er 15 år betyr ikke det at jeg bøyer meg etter de voksnes behov. Kan ikke de bøye seg litt for meg?

skeptisk rose92

-----------------------------------------------------------------

BORTKASTET YTRINGSFRIHET

Å skulle kalle søppelbladet Se og Hør et ytringsfrihetens organ, er det samme som å slenge denne rettigheten på gulvet og trampe livskiten ut av den med et par piggsko. Se og Hør er  blitt beskyldt for å krenke privatlivets fred, for å forfølge kjendisenes familier og nære, og for å ha tatt i bruk spionutstyr for å sikre sjokk og vantro på forsiden av neste nummer. Mange mener at det er slik det må være når vi har ytringsfrihet, men jeg mener at personene bak slike uttalelser ikke aner hva ytringsfrihet er.

Ytringsfrihet er nemlig å kunne fortelle offentlig hva du mener. Å kunne fortelle at du hater myndighetene, eller at du synes brødet er for dyrt. Rett fra levra, rett fra hjertet. Ytringsfrihet er ikke å fortelle verden at Thomas Giertsen var full på byen, eller at kong Harald ligger til sengs med influensa. Slikt sladder opplyser ikke, frembringer ingen tankeprosess, de interesserer ikke leseren mer enn de få minuttene som brukes på å skumme gjennom bladet.

Å skulle kalle slikt søppelblad et ytringsfrihetens organ, er det samme som å rive tak i denne fantastiske rettigheten, slenge den på gulvet og trampe livskiten ut av den med et par piggsko. Hva tjener vanlige nordmenn på en dobbeltside av Anne-Kat. Hærlands utringning under utdelingen av Spellemannsprisen? Se og Hør og lignende blader fordummer en allerede haltende opplyst befolkning ytterligere. Når man først skal bruke trær til å lage papir, kan man vel skrive noe informativt på det?
Nei til Se og Hør, og ja til ytringsfrihet!

Linn (17)

-----------------------------------------------------------------

YTRINGSFRIHET ER IKKE Å SÅRE

Det er greit at vi bor i et fritt land hvor man skal mene det man vil, men det betyr faen ikke at man skal såre folk, plage folk eller hva det nå skulle være. For det er ganske sårende når noen folk tror de kan si alt rett foran øynene til folk. Det er ikke ytringsfrihet.

Kasper

-----------------------------------------------------------------


BRUK NETTVETTET

Det er mange som blir utsatt for ting på Internett selv om de fleste kan og vet nettvettreglene. Hvorfor gjør de det? De vet alt om det og synes det høres grusomt ut, men de gjør det fordi de tror nok ikke det skjer og tenker hva er det som kan skje hvis det går galt? De tror ikke de kommer til å bli drept og å bli voldtatt, niks!, de «overlever» alt og kan forsvare seg. TROR DE! Man vet egentlig ikke hvor ille det er før det faktisk har skjedd.

Pink In Pink (14)

-----------------------------------------------------------------

SKREMMENDE

Dansk Folkeparti er en utbrytergruppe av det danske Fremskrittspartiet, og deres politikk er mistenkelig lik den til det norske Fremskrittspartiet. Jeg synes det er skremmende at Fremskrittspartiet har gjort sitt beste valg noensinne, og enda mer skremmende at lignende partier har suksess i andre land. Det er ikke bare Norge som er på vei til å bli skakkjørt av en populistisk og rasistisk politikk som samler stemmer og tillit basert på folks fordommer og fremmedfrykt.

Maria (17)