Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
NEGER'N I KLASSEN
Nå er det nok! Jeg er utrolig lei av at folk kaller meg «neger», og bruker ordet som om det ikke er negativt!

 Mange tror ordet «neger» bare betyr noen som er mørkhudet. Men det stammer egentlig fra ordene «nigger» og «negro», som ble brukt om de afrikanske slavene fra før i tiden, for å si at de var verdiløse og masse annet negativt.

For meg minner dette ordet meg om mine forfedre som levde et hardt liv, var slaver og ble behandlet som verdiløse bare fordi noen folk mente de var mindre verdt enn andre. De gikk igjennom dette harde livet i håp om at den generasjonen skulle bli født frie. Derfor vil jeg i dag, i morgen, og for alltid gjøre alt det jeg kan for at de blir respektert.

På skolen var det en gang en lærer som skulle si noe om bruken av ordet. Der satt jeg alene, som den eneste afrikaneren i klassen. Plutselig sa læreren «dette er en vi da kan kalle en neger», og pekte på meg. Jeg ble så forbauset. Vi hadde andre mørkhudede elever i klassen som var fra Asia, men det at læreren ikke bruke disse elevene som eksempler beviser for meg at læreren mente at det bare var jeg som var en «neger» i ordets «riktige» betydning.

Det verste synes jeg er når jeg har forklart betydningen for folk, og bedt om at de skal slutte å bruke ordet, for å vise meg respekt. Så hører jeg at de samme personene senere snakker om for eksempel en film, og sier at det var «en neger» med i filmen. Med det mener de tydeligvis en mørk person, men ordet i seg selv er negativt, og kan ikke gjøres om til positivt, uansett hva!

En del folk mener at ordet betyr mørkhudet, og ikke er nedsettende. Men hvorfor dukker det da opp når de for eksempel er i en krangel med en mørkhudet person? Kan ikke folk bare slutte med rasisme og bruk av slike ord. Det fører bare til krig og uro!

Ung fra Lørenskog (14)

----------------------------------------------------------------

LikeVERDIGE

For meg er likestilling at mann og kvinne blir sett på som likeVERDIGE. Ikke like, men like mye verdt!
Jeg syns ikke det burde være kjønnskvotering i arbeidslivet, kvinner skal bli ansatt fordi de er like gode som menn, ikke fordi det skal være så og så mange kvinner i styret.
Likestilling er en holdning. Vi må jobbe med den.

Lille Panter (16)

----------------------------------------------------------------

KAN SKOLEN TA BORT MIN FRIHET?

Jeg hater å skrive stiler når jeg ikke kan velge tema selv. Jeg får ingen inspirasjon eller ideer når jeg må skrive om noe kjedelig! Jeg elsker å skrive om voldtekt, folk som blir misbrukt og slike grusomme ting. Jeg elsker å vri på sannheten for å lage en dramatisk historie. Selv har jeg opplevd dustete, perverse menn og vet akkurat hvordan det er når du stivner av skrekk og blir redd. Jeg har et ganske skeptisk syn på menn, og en måte å si det på for meg er å skrive! Like før sommeren mistet jeg muligheten til å skrive slik jeg vil. Både rektor og sosiallærer sa at jeg ikke får lov! Er det mulig? Kan skolen ta bort min frihet? Alle sier at jeg skal gi opp og bare skrive det de vil jeg skal «for det er bare et år igjen!». Men det er jo et år uten min ytringsfrihet! Er det rett? Bare fordi jeg er 15 år betyr ikke det at jeg bøyer meg etter de voksnes behov. Kan ikke de bøye seg litt for meg?

skeptisk rose92


----------------------------------------------------------------

HOMORASISME

I et land der det blir lagt stor vekt på ikke-rasisme, hvordan kan homofile bli behandlet slik de blir? Hvordan kan noen for eksempel mene at homofile ikke skal få gifte seg? Det er som å si at en hvit og en svart ikke skal få gifte seg.

Helt feil! Alle mennesker skal ha like rettigheter. Seksuell legning er bare en liten del av en person og skal ikke behøve å ødelegge på noen måte.

Friicc -93

----------------------------------------------------------------

KAN BARE ETNISK NORSKE VÆRE RASISTISKE?

Jeg kommer på skolen en helt vanlig dag, og hilser på mine venner fra inn- og utland. Allerede før første time er i gang har jeg hørt minst én gang at en elev med minoritetsbakgrunn kaller en etnisk nordmann for rasist.

Hvorfor er det blitt sånn? Det er ofte helt uten grunn. Ordet rasist er blitt et ord og en beskyldning som altfor ofte brukes som et våpen mot etnisk norske av folk med minoritetsbakgrunn. Et typisk eksempel er når en etnisk nordmann sier et eller annet som kan føles ørlite granne krenkende for en person fra et annet land. Det kan være en helt uskyldig «diss», som blir gjengjeldt med en bemerkning som «Jævla rasist ass!».

Det mange ikke skjønner er at også folk som ikke er etnisk norske kan være rasistiske. Er du utlending er det i manges øyne umulig å være rasistisk. I klassen min ble en lærer kalt rasist da vedkommende beordret en gutt med minoritetsbakgrunn ut av et rom han ikke skulle være i. Læreren ville gjort nøyaktig det samme hvis det var en etnisk nordmann som befant seg i rommet, men fra denne dagen ble vedkommende sett på som en rasist av alle utenlandske elever på skolen.

Jacob Mørch

----------------------------------------------------------------

GODTA DET!

Hva er det med mennesker og homofili? Folk skal liksom alltid gjøre narr av homofile i humorprogrammer, ment som spøk, men hvorfor gjentar det seg igjen og igjen hvis det skal være så «uskyldig»? «Homo» er også blitt et skjellsord mot gutter, men det er jo ikke noe galt i å være homofil. I mine øyne er det omtrent som om homofili fortsatt blir sett på som en sykdom. Vi lever i et moderne samfunn og har ikke godtatt at mange tiltrekkes av samme kjønn. Vi burde jo ha lært å respektere alle rundt oss, uansett seksuell legning, religion eller politisk syn. Vi vet jo alle hvilke katastrofale hendelser det kan medbringe at man ikke godtar.

Meg

----------------------------------------------------------------

VANSKELIG RASISME

Er det mer rasisme om jeg kaller en mørkhudet for «neger»? Enn om han kaller meg for «bleking»? Spørsmål rundt rasisme er vanskelige å svare på. For hva er egentlig rasisme? Om en utenlandsk person kommer til Norge og utnytter systemet her, er ikke det en slags form for rasisme (for eksempel taxijukserne)? Nå er det slik at det faktisk er noen med utenlandsk bakgrunn som skaper bråk i Norge. Og hva gjør vi? Jo, vi burer oss inne i stuen og snakker om alle «svartingene» der ute i verden. Svartinger? Kan noen forklare meg hva en svarting er for noe? Det virker som noen tror at mennesker er som de er, på grunn av hudfargen. En hvit person, OK, la gå, du er sikkert snill. En mørk person, hjelp, litt skummelt her nå, gå over på den andre siden av gaten. Hvorfor er det slik? Da jeg traff en jente som var utenlandsk og vi ble kjærester, var det en som sa til meg: «Er hun utenlandsk?» «Hva skal du med det 'a?» Han fleipa ikke! Rasisme må være å dømme et menneske på grunn av hudfargen eller landet man kommer fra. Det er ikke rasisme om en hvit person ber en mørk person flytte bilen fordi den står i veien.

Sweet Child O' 14