Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Oriana Fallaci
Islam som fiende

Rasist, løgner, sinnssyk, blasfemisk, reaksjonær, en kvinne som fortjener å dø. Skjellsordene haglet mot den italienske journalisten og forfatteren Oriana Fallaci etter utgivelsene av hennes siste bøker og artikler.

Hun hevdet at islam er den største trusselen mot den vestlige verden, og at Koranen er den farligste bok som noen
gang er skrevet.

Fallaci var i flere tiår kjent som en kritisk journalist og forfatter. Mange statsledere fryktet hennes avslørende intervjuer. Etter 11. september 2001 skrev Fallaci en artikkel i Italias største avis. Her pekte hun ut islam og muslimer som en direkte trussel mot den vestlige verden. Over flere sider hevdet hun at islam planlegger å overta makten og underlegge seg den vestlige verden. Oriana Fallaci skrev etter dette tre bøker som er fulle av advarsler, forakt og pessimisme.

I Italia var det flere store demonstrasjoner mot Oriana Fallaci og hennes hatefulle fremstilling av islam. Noen av demonstrantene bar bilder av forfatteren med avhugget hode. Mange mente at hun hadde krysset grensen for hva man kan si eller skrive. Frem til sin død i 2006 levde hun med kontinuerlig politiovervåkning.

 

Foto: Fiori Franco/ AFP/ Scanpix
Foto: Fiori Franco/ AFP/ Scanpix