Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Ken Saro-Wiwa
Død er jeg farligere

Ken Saro-Wiwa fra Nigeria ble arrestert i 1994. Da var han president i bevegelsen ”The Movement for the Survival of the Ogoni People”. Han ledet en ikke-voldelig kamp mot de enorme miljøødeleggelsene som Shell og andre internasjonale oljeselskap, samt nigerianske myndigheter var ansvarlige for, i oljerike Ogoni-land. Utvinningen av olje førte til at fisken forsvant fra elvene, giftig gass brant døgnet rundt, og lekkasjer og oljeutslipp var ogoni-folkets hverdag.

Ogoni-folket er en etnisk minoritet i Nigeria som tross store oljefunn fortsatt er den fattigste minoriteten i Nigeria. Ken Saro-Wiwas sønn, Ken Wiwa, har startet en kampanje for å bringe Shell inn for amerikanske domstoler.

 ”I live er jeg et symbol på motstand. Død blir jeg en martyr og enda farligere for Shell og Nigerias undertrykkere”. Dette sa Ken Saro-Wiwa like før han døde 10. november 1995. Tross massive internasjonale protester ble han og åtte andre fra ogoni-folket hengt for offentlig å ha kritisert de multinasjonale oljeselskapene. Da hadde de allerede en sak gående mot Shell i det amerikanske rettsapparatet.

"Dance your anger and your joys. Dance the guns to silence.
Dance, dance, dance..."
Ken Saro-Wiwa

Foto: Reuters/ Scanpix
Foto: Reuters/ Scanpix