Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Mordechai Vanunu
Dømt til taushet

I 1986 avslørte Mordechai Vanunu at Israel hadde et eget atomvåpenprogram. Avsløringen kom i en artikkel han skrev i den britiske avisen Sunday Times. Artikkelen vakte internasjonal oppsikt. Israel, som aldri offisielt har bekreftet at landet har atomvåpen, reagerte med sinne.

Vanunu arbeidet ved Israels atomvåpensenter i Dimona da han skrev artikkelen. Noen uker etter at artikkelen stod på trykk, ble Vanunu kidnappet i Roma av Mossad, den israelske etterretningstjenesten. Kidnappingen skjedde i all stillhet med bil og et ventende fly, og det tok seks uker før bortføringen ble internasjonalt kjent. Mordechai Vanunu ble dømt til 18 års fengsel for spionasje og landsforræderi.

Elleve av årene satt han i isolat, uten kontakt med omverdenen. 21. april 2004 hadde Vanunu sonet straffen og ble løslatt på strenge vilkår. I dag kan han ikke forlate staten Israel eller ha kontakt med utlandet. Vanunu får ikke bruke mobiltelefon eller internett, eller ha kontakt med utenlandske journalister.

Vanunus sak har fått bred støtte internasjonalt. Likevel viderefører israelske myndigheter de strenge vilkårene. I april 2007 ble Vanunu dømt for å ha brutt forbudet mot å snakke med utenlandske journalister, og for å ha reist fra Jerusalem til Betlehem uten tillatelse. Straffen var seks måneders fengsel.

 

 

Foto: Ammar Awad/ Reuters/ Scanpix
Foto: Ammar Awad/ Reuters/ Scanpix