Hjem Nobels Fredssenter
HjemMediatekArbeid i klassenTidslinjeVeggenSi;DUtstillingen
Sami Al-Arian
Fengslet for å ha støttet terrorisme

Sami Al-Arian er kjent for sin uttalte motstand mot Israels ulovlige okkupasjon av de palestinske områdene. Han har arbeidet for å styrke den muslimske befolkningens politiske innflytelse i USA, for å sikre immigranters sivile rettigheter, og for å bygge bro mellom islam og andre trossamfunn.

I 2003 ble han arrestert med en tiltale for at han skal ha drevet med terrorvirksomhet. Jurien ble ikke enige om han skulle frikjennes eller tiltales. Amerikansk lov gir myndighetene mulighet til å føre ny rettssak når juryen ikke er enstemmig. Dermed forble Al-Arian fengslet. Behandlingen av ham har vært så dårlig at Amnesty International har klaget til amerikanske myndigheter.

I 2006 valgte han, etter tre år i isolat uten dom, å gå med på et straffeforlik. Han innrømmet skyld på ett punkt; å ha hjulpet sin svoger med penger til advokat, og for å ha hjulpet to palestinske kolleger med å få visum til USA. Svogeren og kollegene kunne knyttes til en organisasjon kalt palestinsk Hellig Krig. Verken det organisasjonen har holdt på med eller noen av de handlingene han innrømmet skyld for, var ulovlige.

Sami Al-Arian sitter i oktober 2007 fortsatt i fengsel i USA. Familien hans har flyttet til Egypt. Den norske filmskaperen Line Halvorsen har laget en dokumentarfilm: ”USA mot Al-Arian”. Filmen har vunnet flere priser og er blitt vist i mange land.

Faksimile: Fra filmen "USA mot Al-Arian" av Line Halvorsen. Dalchows verden.
Faksimile: Fra filmen "USA mot Al-Arian" av Line Halvorsen. Dalchows verden.